Surdeigsbrød

Ikke noe er så godt som varmt, nystekt surdeigsbrød!

Dette er et grovt og kjempegodt surdeigsbrød. Jeg steker det i form. Det er litt vanskelig å anslå tider, for det kommer an på surdeigstarteren, men også på temperaturen i rommet. Dette er en ganske våt deig. Er du ikke vant med surdeig, kan det være lurt å bruke litt mindre vann.

  • 100 g surdeigstarter (aktivert)
  • 1 stor ss honning (10–15 g)
  • 400 g vann (4 dl)
  • 100 g grov sammalt hvete
  • 100 g grov sammalt rug
  • 300 g hvetemel
  • 10 g salt
  • 10–15 g linfrø
  • 15 g solsikkefrø

Jeg oppbevarer surdeigstarteren min i kjøleskapet når jeg ikke bruker den. Jeg tar den frem et par dager før jeg skal bruke den, og mater den med et par ss hvetemel og litt vann. Så lar jeg den stå på benken. Jeg mater den både morgen og kveld. Når det begynner å bli futt i den, dobler den størrelse i løpet av noen timer. Da setter jeg deigen gjerne på ettermiddagen/kvelden. Surdeigstarteren mater jeg opp og setter i kjøleskapet igjen, eller på benken om det ikke er så lenge til jeg skal bake neste gang.

Mål opp surdeigstarteren i en stor bakebolle, tilsett vannet og honningen. Bland dette godt ut. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Det går fint å bruke kjøkkenmaskin til denne jobben. Da kan den kjøre til deigen samler seg og fester seg rundt ertekroken. Sett deigen til heving under lokk, eller dekk bollen med plastfilm.

Nå kan du gjerne «brette» deigen noen ganger mens den står og hever, men du får veldig godt brød om du ikke gjør det også. (Se lenger ned hvordan du briter deigen). La deigen stå til neste morgen, eller til den er godt gang med å heve. Smør brødformen godt med smør, og strø den med semulegryn. Dette er veldig viktig for å unngå at brødet fester seg i formen. Strø litt mel ut på bakebordet, men la deigen være i bollen. Løft opp og brett deigen før du har den over på melet bakebord. Ikke kna, men prøv å brette/samle den til et brød som du legger i den smurte formen. Du kan godt strø litt mel på deigen. Sett brødet til heving igjen. Hvis det er masse futt i deigen, hever den til dobbel nesten størrelse på noen timer. Hvis det er mindre futt, eller litt kjølig, må den stå lenger.

Når den er hevet til omtrent dobbel størrelse, er den klar til å stekes. Varm først opp ovnen, til 230 grader. Når ovnen er varm, kaster jeg inn 1/2 kopp med vann, og setter brødet inn i ovnen og lukker ovnsdøren. Så steker brødet til det får en mørkebrun skorpe. Hos meg tar det om lag 45 minutter. Men dette avhenger selvsagt av både ovn og form. Når det er ferdig, tar jeg det ut av formen og avkjøles.

Sånn bretter du deigen
Ta litt lunkent vann på hendene, og stikk hendene ned på hver side av bollen, mellom deigen og bollen og løsne deigen litt. Hendene skal helt under deigen. Løft og strekk deigen opp 10-20 cm og brett den over seg selv. Snu bollen 90 grader og gjør dette en gang til. Du vil merke at deigen på en måte blir sterkere. Dette kan du gjøre hver halvtime/time i starten av hevingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.