Appelsinmarmelade – gammel engelsk årgang

En gammeldags, engelsk appelsinmarmelade fra en over 100 år gammel kokebok. Den er laget på bitre appelsiner, og smaker akkurat sånn gammeldags engelsk appelsinmarmelade skal smake.

Den skal koke veldig lenge, denne appelsinmarmeladen. Men til gjengjeld får du en fin balanse mellom det bittersøte og kanskje en aning karamellisert tone på smaken. Den lange koketiden gjør at du kan bruke hele appelsinen, så ingenting går til spille. Jeg har en annen oppskrift på Appelsinmarmelade med kortere koketid. Da må det hvite inni skallet skjæres bort for at den ikke skal bli for bitter.

  • 7 bitre appelsiner
  • 4 liter vann
  • 2 1/2 kg sukker
  • 1 sitron

Dag 1
Vask appelsinene og skjær dem i løvtynne skiver maks 1–2 mm tykke. Ha appelsinskivene oppi en stor kjele sammen med 1 liter vann. Ha på lokk og la det stå til neste dag.

Dag 2
Tilsett resten av vannet, sett kjelen over en kokeplate, og kok forsiktig opp. Når det begynner å koke, skru ned temperaturen og la det syde/koke forsiktig i 3 timer. Rør inn sukkeret, og la marmeladen koke i ytterligere 2 timer. I mellomtiden kan du sterilisere sterilisere glassene og lokkene. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem. Når marmeladen begynner å bli ferdig, har du i saften av en sitron. La den koke med noen minutter. For å sjekke at marmeladen er ferdig, kan du ta gelétesten (se lenger ned på siden). Hell den ferdige marmeladen på varme, steriliserte glas. Glassene skal være helt fulle. Sett på lokk og skru det til. La glassene stå rolig i 5 minutter. Snu deretter glassene på hodet, og la dem stå til de er avkjølt. Sjekk at lokkene er skrudd ordentlig til, og sett glassene kaldt.

Gelétesten:
Sett en liten skål inn i kjøleskapet. Når marmeladen begynner å bli ferdig, ta ut skålen fra kjøleskapet og hell en spiseskje med marmeladen over på skålen. Sett skålen tilbake i kjøleskapet og la den stå et minutt eller to. Dra en finger gjennom massen. Dersom massen ikke flyter sammen igjen, er marmeladen ferdig. Hvis ikke, må du koke litt til og gjenta testen.

14 kommentarer til «Appelsinmarmelade – gammel engelsk årgang»

  1. Laget appelsinmarmelade av bitre appelsiner i fjor. Helt nydelig og sterk smak. Hadde i stjerneanis og finskåret fiken mot slutten av koketiden. Marmeladen er deilig på ristet brød, på en kjeks eller opp på Selbu blåmuggost. Dette må jeg lage igjen. Forsøker å følge med når disse Sevilla appelsinene kommer i handelen. Noen som vet når? Fikk kjøpe på Reindyrka og faktisk også på Rema1000 i fjor i Bergen

      1. Bitre appelsiner kommer fra Italia i tiden januar til mars. Har prøvet litt ulike oppskrifter gjennom årene, og bruker nå bare bitre appelsiner. Koselig å lage, og veldig godt! Det er blitt vanskelig å få tak i disse appelsinene nå, skulle ønske de var lettere tilgjengelig. Håper mange prøver den fine oppskriften ovenfor!

      2. Bitre appelsiner importeres fra Italia i tiden januar til mars. Bitre appelsiner er små, skurvete og uspiselige, men uunnverlige når man ønsker en god appelsinmarmelade. Har prøvet litt ulike oppskrifter gjennom årene, og bruker nå bare bitre appelsiner i marmeladen. Koselig å lage, og veldig godt! Men det er blitt vanskelig å få tak i disse appelsinene nå, skulle ønske de var lettere tilgjengelig. Håper mange prøver den fine oppskriften ovenfor!

        1. Ja, appelsinmarmeladen er best når den lages med bitre appelsiner. Koselig at du er fornøyd med oppskriften! 🙂

    1. Steinene inneholder pektin, så pakk de inn i et klede og kok de med i kjelen. De kan da enkelt tas ut før du tilsetter sukker.
      Pektin gjøt at marmeladen blir stiv.
      Jeg fikk bestilt appelsinene på Meny.

  2. Kjøpte italienske bitre appelsiner og har gjort første del; kokt appelsiner og presset sitron, kjølt ned appelsinene, halvert og hatt innholdet i kokevannet, skallet holder jeg unna til neste runde imorgen…

  3. Oppskriften er på 7 bitre appelsiner. Jeg lurer på vekten, sånn omtrent. Noen som vet? Jeg har akkurat kjøpt 2kg (19stk) bitre appelsiner og hvis jeg leser oppskriften rett så blir det veeldig mye marmelade..

  4. Eg frøys resten av appelsinene eg ikkje bruka i fjor, hadde 5stk igjen. Tok opp nå ,skjærte i skiver og helte over vann. Sila dagen etter og fortsatte med 5 vanlige appelsiner .koka ca2t med sukkeret
    .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.