Granbær – syltede grankongler kapers-style

De smaker syrlig og godt med et kledelig hint av gran. De kan brukes på samme måte som små sylteagurker og kapers og annen pickles. Riktig så gode er de!

De ser nesten ut som små markjordbær – men egentlig er det kongler. Små hannkongler av grana. De må plukkes mens de enda er faste, for ellers går de mer eller mindre i oppløsning og blir til pollen.

  • 100 g faste grankongler (de små skuddene som ser ut som markjordbær og som kommer på grana på våren)
  • 15 gram salt
  • 3 dl vann
  • noen pepperkorn
  • ca 2 dl hvitvinseddik

Løs opp saltet opp i vannet. Ha oppi grankonglene og la dem ligge i laken i ca 1 døgn.

Velg et glass med lokk som tåler eddik, og som akkurat rommer grankonglene. Steriliser glasset. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem. La glassene kjøle litt ned før du siler av konglene og har dem oppi glasset. De bør nå bare nesten helt opp til toppen. Det kan godt være 1/2 cm igjen til toppen. Ha oppi noen pepperkorn eller eventuelle andre krydder om du ønsker det. Ha eddiken i en liten kjele og kok opp. Hell den kokende eddiken over konglene til glasset er helt fullt og såvidt renner over. Skru på lokket og sett glasset på hodet til det er avkjølt.

Glasset bør stå og godgjøre seg noen dager – helst et par uker sånn at smakene setter seg. Holdbart minst et år.

Smak og bruk

Disse granbærene – kapers-style smaker syrlig og med et kledelig hint av gran. De kan brukes som du ellers bruker pickles, kapers eller sure agurker. Bare å prøve seg frem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.