Rabarbrasaft med saftkoker

Forfriskende og god rabarbrasaft kokt med saftkoker.

Koking av saft med saftkoker er veldig greit. Og saften blir deilig! 9 av 10 om jeg sammenligner med gammeldags saftkoking med siling i klede. Hvis du heller vil lage det på gamlemåten, kan du prøve Rabarbrasaft – av gammel årgang. Den er noe mer konsentrert.

Til min saftkoker (som rommer 2–3 kg frukt/bær), og gir 4 flasker saft (litt ulik flaskestørrelse):

  • 2,4 kg rabarbrastilker vasket og skåret i biter
  • 250 g sukker – (gir en veldig frisk saft – bruk gjerne mer – opp til det dobbelte)
  • 3 l vann (til vannbeholderen)

Ha 3 l vann oppi vannbeholderen. Sett saftbeholderen oppå, og deretter setter du fruktbeholderen på toppen. Ha oppi rabarbra og sukker og sett på lokket. Sjekk at avtappingsslangen sitter godt festet på fruktbeholderen, og pass på at klemmen sitter godt på slangen. Jeg pleier å sørge for å henge slangeklemmen med slangen på opp i et av håndtakene, sånn at slangen leker oppover.

Sett saftkokeren på kokeplata på full varme. Når vannet i bunnen begynner å koke, og det begynner å komme dugg/dråper på innsiden av lokket, skrus varmen ned. Vannet skal fortsatt koke, men ikke for kraftig. La saften koke i 70 minutter fra nå.

Mens saften koker, kan du sterilisere flaskene. Jeg koker dem i 10 minutter med korker. Flaskene må være varme når saften skal helles i. Når saften er ferdig, plasseres flasken rett under avtappingsrøret. Ha slangen ned i flaskeåpningen og åpne deretter slangeklemmen forsiktig mens du fyller flasken helt opp. Flaskene skal være så fulle at skummet renner av. (På bildet vises min siste flaske – den ble bare nesten helt full). Lukk flaskene med en gang.

Smak og bruk
Rabarbrasaften er frisk og kan blandes ut med vann til en forfriskende god sommerdrink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.