Fermenterte umodne sherrytomater

Når høsten kommer og cherrytomatene ikke blir modne, kan du fermentere dem. Og som en ekstrabonus – de fermenterte oreganostilkene smaker de aldeles himmelsk.

Jeg bruker nesten alltid vakuumposer når jeg fermenterer. Da har jeg full kontroll, og er sikret å unngå mugg eller kahmgjær. Men det går veldig fint å fermentere i glass også. Til 1 kg tomater må du bruke minst en liter saltlake. Du kan godt bruke mer. 

  • 1 liter vann
  • 40 g salt
  • 10 allehåndekorn
  • 10 pepperkorn
  • 3 fedd hvitløk, uten skall
  • 1/4 ts sennepsfrø
  • 3–4 stilker frisk oregano
  • 1/2–1 kg tomater
  • 3 ss lake fra tidligere fermentering, eller en liten neve finsnittet kål (for å kickstarte fermenteringen)
  • 1–2 store kålblader (kun hvis du fermenterer i glass)

Start med å koke saltlaken. Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake.

Dersom du fermenterer i vakuumpose:
Legg allehånde, pepper, hvitløk og sennepsfrø og oreganostilkene i en litt stor vakuumpose. Vask tomatene og ha dem oppi posen. Posen bør ikke bli for full. Da kan du heller bruke flere poser. Ha oppi lake eller finsnittet kål. Vei posen med tomater, og ha oppi minst like mye lake som du har tomater. Vakuumerer posen. Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen. La posen stå og fermentere i rometemperatur. Etter en–to dager vil du kunne se at laken begynner å bli uklar, og kanskje kan du se antydning til små bobler i laken. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på, (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut gass så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, kan du klippe opp posen og slippe ut litt gass og vakuumere på nytt. Etter tre–åtte dager er tomatene ferdig. Smak på dem og vurder selv. Når du er fornøyd med smaken, kan posen oppbevares i kjøleskap. Hell over på glass når du skal bruke den. Lang holdbarhet. 

Dersom du fermenterer i glass:
Legg allehånde, pepper, hvitløk og sennepsfrø og oreganostilkene i bunnen av glasset. Hvis du ikke har lake fra tidligere fermentering, kan du også legge en liten neve med finsnittet kål oppi glasset. Vask tomatene og ha dem oppi. Fyll på den avkjølte laken til den dekker tomatene helt. Legg et kålblad som et lokk oppå tomatene, og bruk det til å holde dem under laken. Alle krydderne og også kålbladet må ligge godt under laken. Legg en liten plastpose med saltvann oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i rometemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken. 

Smak og bruk

Tomatene smaker friskt og godt og er fine å bruke på samme måte som annen pickles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.