Chutney av blå ridderhatt og appelsin

Chutney med appelsin- og soppsmak. Helt nydelig til and og hvit fisk! Eller rett og slett som base i viltsausen.

Blå ridderhatt – en av de vakreste soppene med den blålilla fargen på skivene. Den har en spesiell smak som noen elsker, mens andre ikke er så begeistret for. Lukten og smaken har et element som minner om den gamle vitamindrikken SanaSol. Altså sitrus. I denne chutneyen utnytter vi denne smaken fremfor å dempe den. Hører du til de som ikke er så begeistret for soppen naturell, kan det meget vel være at denne chutneyen likevel faller i smak.

Til et glass på 3 dl

  • 250 g blå ridderhatt, renset og i grove biter
  • 3 ss smaksnøytral olje til steking
  • 1 rødløk (140 g)
  • 1 fedd hvitløk, hakket med kniv
  • Kjøtt fra en appelsin (100 g)
  • 75 g   brunt sukker
  • ½ dl hvitvinsseddik
  • 1 knivsodd støtt koriander
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 1 ts salt

Start med å sterilisere glassene og lokkene. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem Rengjør soppen og del den i middels store biter. Stek soppen i en tørr panne til den væsker, og fortsett til væsken har fordampet. Tilsett stekeoljen og stek 2 minutter. Skru ned varmen til middels og tilsett løk og hvitløk. Stek til løken er blank og svakt gyllen, men pass godt på så du ikke svir den. Ha blandingen i en food-prosessor og grovhakk den. Ha blandingen tilbake i kjelen og resten av ingrediensene. Kok opp og la det hele småkoke til chutneyen setter seg. Ta geletesten for å sjekke at syltetøyet blir stivt (se under). Ha chutneyen over i rene glass, varme glass. Glassene skal være så fulle at de nesten renner over. Ha på lokkene og skru dem godt til. Dette er varmt, så pass på så du ikke brenner deg. La glassene kjøle seg ned i ca 5 minutter og snu dem på hodet. På denne måten sikrer du deg at alle bakterier dør, også i lokket. La glassene stå til de er avkjølt. Chutneyen bør stå og godgjøre seg minst 2 uker før den er ferdig til å brukes.  Oppbevares mørkt og kjølig. 

Smak og bruk
Chutneyen har masse smak. Den er både har en frisk, fyldig og søt på en gang. Den passer godt til andebryst og hvit fisk. Du kan også bruke den som base i sauser.

Tips
Bruk gjerne litt mindre sukker og smak deg til med sukkermengden. 

Gelétesten:
Når du starter å lage syltetøyet, sett en liten skål inn i kjøleskapet. Når syltetøyset har kokt noen minutter, ta ut skålen fra kjøleskapet og hell en spiseskje med chutneyen over på skålen. Sett skålen tilbake i kjøleskapet og la den stå et minutt eller to. Dra en finger gjennom massen. Dersom massen ikke flyter sammen igjen, er syltetøyet ferdig. Hvis ikke, må du koke litt til og gjenta testen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.