Hjemmelaget kremet yoghurt

Hemmeligheten bak den milde, kremete greske yoghurten, lærte jeg i Hellas. Den er ganske enkel å lage. Du kan lage den helt fra bunn, eller du kan lage den av yoghurt naturell. Denne oppskriften viser hvordan du lager yoghurten helt fra bunn, men også hvordan du kan «kreme» kjøpeyoghurt.

Hjemmelaget yoghurt
Gir 2 glass a 1/2 liter

  • 1 liter helmelk
  • 2-3 ss yoghurt naturell (fra butikk eller fra forrige runde)
  • termometer

Start med å vaske og koke glassene så de er helt rene og sterile. Hell melken i en ren kjele, og varm forsiktig opp til 82 grader mens du rører. Bruk termometer. Avkjøl melken i kjelen. Du kan godt bruke kaldt vannbad, slik at det går fortere. Må temperaturen i melken. Når melken har avkjølt seg til 42 grader, er det tid for å tilsette yoghurten. Rør til alt er godt blandet. Hell melken ovevr på glassene og skru på lokk. Sett glassene i ovn på 40 grader. Dersom du har sousvide eller sousvide-funksjon, kan du stille den på 43 grader. La yoghurten stå i ro i denne temperaturen i cirka ti timer. Oppbevar glassene i kjøleskap. Der er yoghurten holdbar i flere uker.

Kremet yoghurt

Den fløyelsmyke, milde, kremete yoghurten lager du selv. Legg et klede over en kjøkkensil. Sett silen over en bolle, og hell den hjemmelagde yoghurten – eller kjøpt yoghurt naturell – oppi. La yoghurten stå og renne av seg på benken i noen timer, eller i kjøleskapet over natten. Konsistensen blir nå fløyelsmyk, og smaken mild og god.

Smak og bruk
Kremet yoghurt er mildere på smak enn yoghurt naturell. Den er perfekt å bruke i desserter, yoghurtsauser, eller i tzatziki. På bildet er den servert som dessert – med honning og nøtter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.