Druesaft med saftkoker

Har du en drueranke, kan du lage deilig saft!

Saft kokt på hjemmelagde druer er fantastisk gøy og veldig godt! Har du ikke saftkoker, kan du bruke denne oppskriften Druesaft.

Til min saftkoker (som rommer 2–3 kg frukt/bær), og gir 2–3 flasker saft (litt ulik flaskestørrelse):

  • 2, kg druer (med stilk)
  • 140 g sukker
  • 3 l vann (til vannbeholderen)

Ha 3 l vann oppi vannbeholderen. Sett saftbeholderen oppå, og deretter setter du fruktbeholderen på toppen. Skyll druene og ha dem oppi fruktbeholder sammen med sukkeret og sett på lokket. Sjekk at avtappingsslangen sitter godt festet på fruktbeholderen, og pass på at klemmen sitter godt på slangen. Jeg pleier å sørge for å henge slangeklemmen med slangen på opp i et av håndtakene, sånn at slangen peker oppover. 

Sett saftkokeren på kokeplata på full varme. Når vannet i bunnen begynner å koke, og det begynner å komme dugg/dråper på innsiden av lokket, skrus varmen ned. Vannet skal fortsatt koke, men ikke for kraftig. La saften koke i 60 minutter fra nå. 

Mens saften koker, kan du sterilisere flaskene. Jeg koker dem i 10 minutter sammen med korkene. Jeg tar opp flaskene og lar dem stå med varmt vann for at de skal være varme når saften skal helles i. Når saften er ferdig, plasseres flasken rett under avtappingsrøret. Ha slangen ned i flaskeåpningen og åpne deretter slangeklemmen forsiktig mens du fyller flasken helt opp. Flaskene skal være så fulle at skummet renner av. Lukk flaskene med en gang. 

Smak og bruk
Druesaften er nydelig på smak. Den kan drikkes som den er, eller den kan blandes ut med vann til en forfriskende god drikk.

Asiatisk suppe med kylling og sopp – Tom kah gai

Asiatisk mat er så godt! Her har jeg brukt skogssopp i en tom kah gai-inspirert suppe. Rask å lage er den også!

Asiatiske supper er noe av det beste jeg vet. Og jeg elsker å plukke sopp. I denne suppen pleier jeg å bruke de grønnsakene jeg har, og hvorfor ikke da rett og slett bruke nyplukket sopp?

Jeg har brukt en blanding av blek piggsopp, ulike kremler og rimsopp. Kantareller passer også veldig godt, og jeg vil også tro risker kan passe godt. Mengden sopp målte jeg ikke, så i denne oppskriften har jeg bare anslått mengden.

Det går fint an å lage denne suppen helt fra bunnen uten tom-kah-paste. Da trenger man hvitløk, sitrongress og galangalrot og kanskje litt lime. Det er også mulig å kjøpe ferdig krydderblanding i form av en paste som jeg pleier å bruke.

  • 500 ml kokosmelk
  • 4 dl vann eller kyllingkraft
  • 50 – 100 g tom kah-paste (Aroy)
  • 200–300 g renset sopp skåret i passe biter (Mengden kan tilpasses hva man har av sopp)
  • 1 ts sukker (helst palmesukker)
  • 1 sprut med fish-sauce (kan sløyfes – erstatt da med salt)
  • 1 stilk stangselleri
  • 1-2 kyllingbryst uten skinn og ben
  • 1–2 vårløk
  • 1 salatpaprika

Ha kokosmelk, vann og tom-kah-paste i en wok og kok opp. Ha oppi soppen. Smak til med fish-sauce og sukker. Skjær stangsellerien i tynne skiver og ha oppi. La suppen småkoke mens du skjærer kyllingen og paprikaen i strimler, og vårløken i små ringer.

Når stangsellerien virker passe kokt, har du oppi kyllingen og resten av grønnsakene. La suppen trekke noen minutter til kyllingen er gjennomkokt. (Paprikaen og vårløken er nå fortsatt crispy. Dersom du ønsker de litt mer kokt, har du dem oppi litt før kyllingen.)

Server suppen sammen med kokt ris.

Lysing i vinblader på grillen

Drueranken i hagen har masse flotte blader som er helt ypperlige til å pakke inn fisk for å steke på grilllen.

Velg litt store drueblader til dette, slik at du klarer å pakke inn fisken. I denne oppskriften er mengdeforhold bare omtrentlig.

  • Lysingfilet i stykker på rundt 5 cm tykkelse
  • drueblader (like mange blader som fiskestykker)
  • 50 – 100 g meierismør
  • 2-3 cm ingeærrot, revet
  • 2-4 ss soyasaus
  • 2-3 stilker vårløk, hakket
  • salt og pepper

Kok opp druebladene i litt vann, så de blir myke. Da er det lettere å pakke inn fisken. Smelt smøret sammen med ingefær og soyasaus (smak til mengden med soyasaus). Skjær bort stilken på druebladene og legg et fiskestykke på langs på hver drueblad. Hell over et par spiseskjeer med soyasmørblandingen, og legg på vårløk. Ha evt. litt mer soyasmør – det bør være rikelig. Salte og pepre. Brett sidene på druebladene over fisken.

Legg pakkene på varm grill og grill under lokk i ca 5 minutter.

Serveres med grillede poteter, gresk salat, tzaziki og dolmades.

Aubergine med fetakrem

Deilig gresk-inspirert grønnsakrett som passer godt som en tapas / meze, eller som tilbehør til annen gresk mat.

I denne retten må det brukes gresk eller tyrkisk yoghurt med høy fettprosent. Dersom du ikke har det, kan du bruke yoghurt naturell, men den må da siles i et kaffefilter slik at den blir tykk og god. Mengden yoghurt må da måles etter at den er silt.

  • 1 stor aubergine eller 2 små
  • 50 g fetaost
  • 2 ss yoghurt med min 20 % fett
  • granateple
  • frisk oregano eller andre urter
  • blomster av strandkål, ramsløk, gressløk eller lignende til pynt

Del auberginen opp i ca 1 cm tykke skiver. Gjerne på skrå, dersom du vil ha litt større skiver – de krymper nemlig litt underveis. Strø litt salt på begge sider, og la det stå i 10-15 minutter. Skyll av saltet og tørk skivene med husholdningspapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Legg skivene på et bakepapir på en stekeplate. Stek i på 230 grader i forvarmet ovn i 20-25 minutter til skivene begynner å bli gylne. Ta ut av ovnen og la skivene avkjøles.

Mens skivene steker kan du lage fetakremen. Bruk foodprosessor eller stavmikser og kjør fetaost og yoghurt til en jevn masse. Smak eventuelt til med en liten skvis sitron eller spennende krydder om du ønsker det. La kremen stå i kjøleskap til du skal bruke den. Den er holdbar i flere dager.

Smør kremen på aubergineskivene. Pynt med granateplekjerner, litt finstrimlet frisk oregano og blomster om du har.

Kyllingbryst med myske

Myske – en nydelig aroma – og helt perfekt til smaksetting av kylling. Kyllingbrystene er pakket i folie og bakt på grill.

Dette er vel mer en fremgangsmåte enn en oppskrift. Jeg pleier å kjøpe hele kyllinger og skjærer ut brystene, men du kan også kjøpe ferdig kyllingfilet.

  • 2 kyllingbryst – renskåret uten skinn og ben
  • noen skiver med meierismør
  • blomstrende myske (kan sløyfes eller erstattes med andre friske urter etter ønske)
  • salt
  • pepper

Start med å legge to stykker med aluminiumsfolie på benken. Foliestykkene må være så store at du greier å pakke inn kyllingbrystene. Legg en skive smør på hver, og legg litt av mysken oppå smøret. salte og pepre den ene siden av kyllingbrystene, og legg dem med den krydrede siden ned. Salte og pepre den andre siden av kyllingen, og legg smør og myske oppå. Pakk inn kyllingstykkene ved å samle sidene på folien og brette/rulle folien ned på midten. Brett opp kantene.

Stekes i grill (med lokk) på indirekte varme til de er gjennomstekt – jeg bruker steketermometer, og steker til kjernetemperaturen er rundt 64 grader.

Dersom du bruker vanlig grill uten lokk, kan du pakke opp folien og snu kyllingen etter en stund, slik at den blir stekt på begge sider.

Serveres med nypoteter, grillet salat, eller andre grillede grønnsaker.

Rabarbrasaft med saftkoker

Forfriskende og god rabarbrasaft kokt med saftkoker.

Koking av saft med saftkoker er veldig greit. Og saften blir deilig! 9 av 10 om jeg sammenligner med gammeldags saftkoking med siling i klede. Hvis du heller vil lage det på gamlemåten, kan du prøve Rabarbrasaft – av gammel årgang. Den er noe mer konsentrert.

Til min saftkoker (som rommer 2–3 kg frukt/bær), og gir 4 flasker saft (litt ulik flaskestørrelse):

  • 2,4 kg rabarbrastilker vasket og skåret i biter
  • 250 g sukker – (gir en veldig frisk saft – bruk gjerne mer – opp til det dobbelte)
  • 3 l vann (til vannbeholderen)

Ha 3 l vann oppi vannbeholderen. Sett saftbeholderen oppå, og deretter setter du fruktbeholderen på toppen. Ha oppi rabarbra og sukker og sett på lokket. Sjekk at avtappingsslangen sitter godt festet på fruktbeholderen, og pass på at klemmen sitter godt på slangen. Jeg pleier å sørge for å henge slangeklemmen med slangen på opp i et av håndtakene, sånn at slangen leker oppover.

Sett saftkokeren på kokeplata på full varme. Når vannet i bunnen begynner å koke, og det begynner å komme dugg/dråper på innsiden av lokket, skrus varmen ned. Vannet skal fortsatt koke, men ikke for kraftig. La saften koke i 70 minutter fra nå.

Mens saften koker, kan du sterilisere flaskene. Jeg koker dem i 10 minutter med korker. Flaskene må være varme når saften skal helles i. Når saften er ferdig, plasseres flasken rett under avtappingsrøret. Ha slangen ned i flaskeåpningen og åpne deretter slangeklemmen forsiktig mens du fyller flasken helt opp. Flaskene skal være så fulle at skummet renner av. (På bildet vises min siste flaske – den ble bare nesten helt full). Lukk flaskene med en gang.

Smak og bruk
Rabarbrasaften er frisk og kan blandes ut med vann til en forfriskende god sommerdrink.

Granbær – syltede grankongler kapers-style

De smaker syrlig og godt med et kledelig hint av gran. De kan brukes på samme måte som små sylteagurker og kapers og annen pickles. Riktig så gode er de!

De ser nesten ut som små markjordbær – men egentlig er det kongler. Små hannkongler av grana. De må plukkes mens de enda er faste, for ellers går de mer eller mindre i oppløsning og blir til pollen.

  • 100 g faste grankongler (de små skuddene som ser ut som markjordbær og som kommer på grana på våren)
  • 15 gram salt
  • 3 dl vann
  • noen pepperkorn
  • ca 2 dl hvitvinseddik

Løs opp saltet opp i vannet. Ha oppi grankonglene og la dem ligge i laken i ca 1 døgn.

Velg et glass med lokk som tåler eddik, og som akkurat rommer grankonglene. Steriliser glasset. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem. La glassene kjøle litt ned før du siler av konglene og har dem oppi glasset. De bør nå bare nesten helt opp til toppen. Det kan godt være 1/2 cm igjen til toppen. Ha oppi noen pepperkorn eller eventuelle andre krydder om du ønsker det. Ha eddiken i en liten kjele og kok opp. Hell den kokende eddiken over konglene til glasset er helt fullt og såvidt renner over. Skru på lokket og sett glasset på hodet til det er avkjølt.

Glasset bør stå og godgjøre seg noen dager – helst et par uker sånn at smakene setter seg. Holdbart minst et år.

Smak og bruk

Disse granbærene – kapers-style smaker syrlig og med et kledelig hint av gran. De kan brukes som du ellers bruker pickles, kapers eller sure agurker. Bare å prøve seg frem.

Chicken green curry med strutseving og ramsløk

Strutseving er super å bruke i thairetter!

Thai-curryer er det litt vanskelig å gi eksakt oppskrift på, for smaken på currypastene kan variere veldig mye. Derfor anbefaler jeg å se på oppskriften på currypasten dersom du vil ha anbefaling om mengder, og smake til for å få passe styrke. Ingredienser ellers pleier jeg å variere alt etter hva jeg har. Her har jeg brukt vanlige reker, men du kan også bruke scampi, eller droppe dem. Så har jeg pyntet med skarlagen vårbeger – de smaker ikke mye, men ser fine ut!

  • noen ss grønn currypaste
  • litt olje til fresing
  • kyllingbryst skåret i strimler
  • 400 ml kokosmelk
  • strutseving (jeg forveller den 3 min først og kaster kokevannet)
  • ramsløk
  • fish-sauce til passe salt
  • noen reker
  • en neve blader thai-basilikum
  • skarlagen vårbeger, forvellet et minutt

Ha litt smaksnøytral olje og currypasten i en wok og fres det raskt. Ha oppi strimlene med kyllingbryst og bland godt. Ha oppi kokosmelken og la koke opp. La det hele syde noen minutter til kyllingen er kokt. smak til med fischsauce. Ha oppi den forvellede strutsevingen og ramsløken og bland godt. Pynt med skarlagen vårbeger

Fermenterte løvetannknopper

Små, faste løvetannknopper egner seg godt til fermentering! De får en mild salt/syrlig smak. Plukk knoppene så små og faste som mulig – og lenge før de begynner å sprekke opp.

  •  1 liter vann
  • 40 g salt
  • nyttevekster etter ønske
  • en liten neve strimlet kål 
  • 1–2 kålblad (kun hvis du fermenterer i glass)

Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake.  Jeg bruker vanligvis litt mer lake enn råvarer jeg skal fermentere.

Skyll råvarene. Hvis du fermenterer i vakuumposer har du løvetannknoppene og kålen oppi posen. Vei posen og ha oppi minst like mye lake som ramsløk. Vakuumer posen. Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen. 

La posen stå og fermentere i rometemperatur. Etter noen dager, kan du se antydning til små bobler i laken. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på, (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, må du følge med, og stikke hull med en knappenål dersom den blåser seg for kraftig opp. Eller du kan klippe opp og slippe ut litt gass og vakuumere på nytt. 

Dersom du fermenterer i glass, legger du kålen og løvetannknoppene i glasset. Press så mye som mulig ned i glasset, men la det være igjen et par cm på toppen. Fyll på lake til den dekker løvetannknoppene. Legg et kålblad oppå og bruk bladet til å holde nyttevekstene under laken. NB! Også kålbladet må ligge godt under laken, for å unngå mugg. Legg en liten plastpose med vann oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i romtemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken.

Etter en 4-5dager kan du smake på en knopp. Laken/knoppen skal ha litt syrlig og salt smak. Når du er fornøyd med smaken, kan posen oppbevares i kjøleskap. Hell over på glass når du skal bruke den. Hvis du fermenterer i glass, skru lokket godt til og sett i kjøleskap. Lang holdbarhet. 

Traktkantarell-spaghetti litt carbonara-ish

Traktkantarellen passer kjempegodt til pasta. Her er en sopp-rett inspirert av pasta carbonara.

Om høsten er det ingenting jeg liker bedre enn å sanke og spise sopp. Traktkantarellen kommer sent, men til gjengjeld kan den plukkes helt til snøen kommer. I denne pastaretten bruker jeg ikke mange ingredienser, det enkle er ofte det beste.

4 porsjoner

  • 400–600 g traktkantarell
  • 400 g spaghetti
  • 4 egg
  • 40 g revet parmesan og/eller pecorino
  • salt
  • pepper
  • 2–3 ss smør til steking

Rens soppen og ha den i en tørr kasserolle uten noe fett. Etter en stund begynner soppen å slippe væske. Fortsett å steke. Tilsett smør først når væsken er fordampet, og stek videre. Krydre soppen godt med salt og pepper. Den skal være godt stekt, og ha mye smak. Den ferdig stekte soppen skal minne om bacon i saltmengde.

Kok spaghettien i rikelig med saltet vann. Når spaghettien er ferdig kokt, has den over soppen. Bland godt, og ta kjelen av platen.

Pisk eggene lett sammen med gaffel, og bland med litt over halvparten av parmesanen. Hell blandingen over spaghettien og rør godt sammen.

Dryss resten av osten over ved servering.