Appelsinmarmelade

Om vinteren er de å få kjøpt, disse bitre seville-appelsinene. De smaker ikke godt som appelsiner, men de gir en alldeles nydelig appelsinmarmelade. Det er en omstendelig prosess å lage den, men det er det verdt. 

appelsinmarmelade

Denne oppskriften gir en deilig appelsinmarmelade med relativt kort koketid. På grunn av den korte koketiden, bør du skjære bort alt det hvite inni skallet på appelsinene. Hvis du heller vil lage en ekte engelsk appelsinmarmelade der du kan bruke hele appelsinen, kan du lage appelsinmarmelade – gammel engelsk årgang.

 • 1 kg bitre appelsiner, vasket
 • 2,5 liter vann
 • 0,8 kg sukker per kg kokt appelsinmasse (gjerne syltesukker
 • 75 ml sitronsaft 

Dag 1:
Del appelsinene i 2 langs «ekvator», og press ut saften. Saften heller du over i en kasserolle. Vreng skallet og skrap ut alt fruktkjøtt/hinner. Bruk gjerne en skarp kniv og forsøk å skrape og skjære bort så mye som mulig av det hvite. Kast kjøttet og det hvite. Bruk en skarp kniv og strimle skallet i så tynne skiver som du får til. Ha det strimlede skallet sammen med saften i en kasserolle. Hell oppi vannet, sett på lokk, og la det stå i romtemperatur til neste dag. 

Dag 2: 
Sett kasserollen på en plate og varm opp til det koker. Skru ned varmen og la det hele småkoke under lokk i ca 2 timer til skallet er mørt. Nå har trolig 1/3 av væsken kokt bort. Vei opp massen. Ha i 0,8 kg sukker per kilo masse. Hell i sitronsaften. Kok opp og rør godt til sukkeret er oppløst. Nå skal massen stå og koke middels kraftig (det skal skumme) i 20-30 minutter. Mens det koker kan du sterilisere glassene og lokkene. Dette kan du enten gjøre i stekeovn på 100 grader – da må glassene stå i minst 10 minutter, eller du kan koke dem i 10 minutter. Ta geletesten (se under).  Fjern skum som ligger på toppen og langs kanten av kjelen. Hell marmeladen i rene varme glass. Glassene skal være så fulle at de nesten renner over. Ha på lokkene og skru dem godt til. Dette er varmt, så pass på så du ikke brenner deg. La glassene kjøle seg ned i ca 5 minutter og snu dem på hodet. På denne måten sikrer du deg at alle mikroorganismer dør, også i lokket. La glassene stå til de er avkjølt.  Oppbevares mørkt og kjølig. Holdbart i årevis. 

Gelétesten:
Når du starter å lage marmeladen, sett en liten skål inn i kjøleskapet. Når marmeladen har kokt noen minutter, ta ut skålen fra kjøleskapet og hell en spiseskje med marmeladen over på skålen. Sett skålen tilbake i kjøleskapet og la den stå et minutt eller to. Dra en finger gjennom massen. Dersom massen ikke flyter sammen igjen, er marmeladen ferdig. Hvis ikke, må du koke litt til og gjenta testen.

6 kommentarer til «Appelsinmarmelade»

 1. Litt uklart hva man ev skal gjøre med saften fra appelsinene? «Ha saften i en kasserolle» står det. Men ikke noe mer hva man skal gjøre med den.

  1. Hei, Takk for tilbakemelding! Her var det uklart ja. Saften skal brukes sammen med skall og vann. Jeg har nå redigert innlegget sånn at det skulle være klarere.

    1. Hm. Koke mer. Som det står i oppskriften, bør du ta geletesten. Blir det ikke stivt nok, må du koke litt lenger og gjenta testen. Sånn holder du på til det blir stivt nok. Evt koke inn litt mer sukker, evt tilsette litt pektin. Lykke til!

     1. Takk! Jeg satt på koking, gikk ut og leste avisen og glemte tiden så det ble bare svidd 🙈 Prøver igjen på nytt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.