Kvann-marmelade med sitron

Jeg har et sted i nærheten av hytta der jeg plukker fjellkvann. Denne marmeladen lagde jeg på hytta – uten strøm og vann – men det går jo helt fint! Kvann-marmeladen passer ypperlig til blåmuggost, men også til fenalår. På bildet har jeg laget litt fingermat av flatbrød med blåmuggost og fenalår – toppet med kvann-marmelade.

I denne oppskriften bruker jeg de små, myke stilkene som bladene sitter på og noen blader også.

Oppskriften gir om lag 4 dl marmelade

  • 100 g tynne kvannstilker og blader
  • 3 dl vann
  • 1 sitron
  • 300 g syltesukker
  • frøene fra 1/4 vaniljestang (eller 1/2 ts vaniljesukker)

Start med å sterilisere glass og lokk. Jeg pleier å koke dem 10 min. Sett også en liten skål inn i kjøleskapet. (Skålen bruker du senere til å sjekke at marmeladen har kokt lenge nok) Skjær de myke kvannstilkene i syltynne skiver og ha i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la det småkoke under lokk i 20 minutter. Skjær av alt skall på sitronen og del/hakk kjøttet i små biter. Ha sitronen oppi kjelen sammen med sukkeret og vaniljen. Kok opp og la småkoke til marmeladen «setter seg». Det tar noen få minutter. Ta geleprøven: Hell en skje marmelade over på skålen og sett den tilbake i kjøleskapet. Vent et minutt. Dra en finger gjennom marmeladen på skålen. Dersom sporet etter fingeren blir værende, er marmeladen ferdig. Hvis marmeladen flyter sammen, må du koke litt til. Gjenta gelerpøven til marmeladen er ferdig.

Hell marmeladen over på glass til de såvidt ikke renner over. Ha på lokk og skru til. La glasset stå 5 minutter før du snur det på hodet. La det stå opp ned og kjøle seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.