Rabarbra – fermentert

Med sin faste konsistens er rabarbra ypperlig å fermentere. Fermentert rabarbra gor god pickles.

Med sin faste konsistens er rabarbra ypperlig å fermentere. Fermentert rabarbra gir god pickles. Du velger selv om du vil fermentere den naturell, eller om du ønsker å tilsette de foreslåtte krydderene.

  • 1 liter vann
  • 40 g salt
  • ca 1/2 kg rabarbra kuttet opp etter eget ønske
  • 2 kanelstenger
  • 5–8 allehåndekorn
  • 5–8 skiver ingefær
  • en liten neve med finsnittet kål
    eller noen ss lake fra tidligere fermentering
  • 1–2 store kålblader (kun hvis du fermenterer i glass)

Start med å koke saltlaken. Du trenger minst like mye lake som du har råvare (i vekt). Ha salt og vann i en kjele og kok opp. Avkjøl laken til romtemperatur. Det er lurt å koke dobbel mengde, så har du i fall du trenger litt ekstra lake. Avkjøl saltlaken til romtemeperatur. 

Skrell rabaraen og del den i biter etter eget ønske. Ha en neve med finsnittet kål i en stor vakuumpose. Ha oppi rabarbra og krydder. Posen bør ikke bli for full. Da kan du heller bruke flere poser. Vei posen med rabarbraen og ha oppi minst like mye lake. Vakuumerer posen, Det er viktig at ikke noe luft er igjen i posen. Etter noen dager, kan du se antydning til små bobler i laken, og den blakker seg ofte litt også. Dette er et tegn på at fermenteringsprosessen er igang. Det hender posen blåser seg opp. Dersom du bruker poser med ventil på, (til håndpumpe), vil ventilen slippe ut så du unngår overtrykk. Hvis du selv har forseglet posen, kan du slippe ut litt gass og vakuumere på nytt. La det fermentere i romtemp i 4-5 dager. Smak. Er det passe surt, kan du enten helle over på et tett glass, eller vakuumere på nytt og sette posen til oppbevaring i kjøleskap. Hvis du ikke synes det er syrlig nok, lar du det stå noen dager til. 

Hvis du fermenterer i glass, kan du legge krydderet helt i bunnen og med litt finsnittet kål oppå. Ha oppi rabarbraen og fyll på lake til den dekker helt. Legg et kålblad oppi, og bruk det til å holde rabarbraen helt under laken. NB: Også kålbladet må ligge godt under laken, og pass også på at ikke noe krydder flyter opp. Legg en liten plastpose med saltlake i oppå, slik at kålbladet holdes nedi laken, og ikke noe luft kommer til laken. Sett et lokk forsiktig på, men ikke skru det til. Sett glasset til fermentering i rometemp. Det kan renne over, så sett glasset på en tallerken. 

La det fermentere i romtemp i 4-5 dager. Smak. Er det passe surt, setter du på et vanlig, tett lokk og setter glasset i kjøleskap. Hvis ikke, lar du det stå noen dager til. Mine poser, stod 5 dager før jeg satte dem kaldt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.