Ingefærøl

Ingefærøl har en frisk og sprudlende smak. Den kan brukes som et alkoholfritt alternativ til longdrink, eller rett og slett som tørstedrikk

Du trenger en starter når du skal lage ingefærøl, på samme måte som du trenger en surdeigstarter når du baker surdeigsbrød. Du lager ingefærøplstarteren selv. Bruk et glass på ca 1 liter

Start med lage starteren:

 • 2-3 ss finraspet ingefær med skall
 • 100 g sukker
 • 5 dl vann

Deretter daglig mating i 5 dager :

 • 1 ss raspet ingefær
 • 1 ss sukker

Bland ingrediensene i glasset, rør godt og sett på lokket. La glasset stå i romtemperatur. Åpne glasset daglig og tilsett en spiseskje sukker og en spiseskje raspet ingefær, og rør godt. Etter tre–åtte dager vil det danne seg små bobler på toppen av ingefærblandingen, og da er starteren klar.

5 liter ingefærøl – bruk gjerne 5 norgesglass el lign på 1 liter

Når starteren er klar, kan du starte på selve ingefærølet.

 • 1 liter vann
 • 10 ss skrelt og raspet ingefær
 • 4 dl sukker
 • 3 1/2 liter vann
 • 3 dl ingefærstarter (se over)
 • 2 ss lønnesirup (kan sløyfes)
 • 1/2 ts salt (uten jod)
 • saften av 4 sitroner, nypresset

Kok opp 1 liter vann med ingefær og sukker i en stor kjele. La småkoke i fem–ti minutter. kjøl blandingen og hell i 3 1/2 liter kaldt vann. Sjekk at temperaturen er under 30 grader. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Fordel blandingen i fem norgesglass eller lignende. La det være et par centimeter med luft opp til toppen av glasset. Sett på lokk med ventil, eller et vanlig lokk. La glassene stå i romtemperatur. Dersom du bruker vanlige lokk, bør du lette på trkket i glasset ved å skru det forsiktig opp en gang om dagen. Etter to–fire vil det utvikle seg små bobler i glasset. Da er ingefærølet klar til å siles og helles over på flasker.

Velg flasker som tåler trykk, for eksempel Soda-stream-flasker. La flaskene stå ett til to døgn i romtemperatur for å bygge opp trykk. Sett dem deretter kaldt. Men du kan også sette dem rett inn i kjøleskapet. Da kan det ta litt tid før det har bygget seg opp kullsyre. Ingefærølet smaker godt allerede nå, men det er ikke egentlig ferdig før etter to–tre uker. Hvis flaskene skal oppbevares lenge, kan det bygge seg opp et ganske stort trykk i flaskene. Vær derfor forsiktig når du åpner flasker som har stått lenge. Ingefærøl er holdbart i flere måneder.

Smak og bruk

Ingefærøl har en frisk og sprudlende smak. Den kan brukes som et alkoholfritt alternativ til longdrink, eller rett og slett som tørstedrikk

Tips:

Du kan erstatte ingefærølstarteren med 15 g vanlig bakegjær som du løser opp i tre desiliter vann. Prosessen er ellers den samme, men blandingen skal kun stå ett døgn i romtemperatur før den tappes på flasker og settes kaldt.
(Vær oppmerksom på at ingefærølet da utvikler noe alkohol.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.