Brenneslesuppe

Den er et sikkert vårtegn, brenneslen, og ganske irriterende. Da er det ekstra moro å kunne lage deilig suppe av den.

Plukk unge skudd og minst mulig stilker. Og bruk for all del hansker, så slipper du å brenne deg. Brenneslen kommer tidlig på våren, og er aller best da. Men brenneslen kan også brukes til langt utpå høsten. Men da er det kun de nyeste bladene som kan brukes, og best å unngå stilker. Denne oppskriften leverte jeg til barneheftet «Lag mat med nyttevekster» som ble utgitt av Norges sopp- og nyttevekstforbund 2022.

  • 1 løk (ca. 40 g), hakket
  • 1-2 ss nøytral matolje
  • 2 ss smør
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 l kyllingkraft eller buljong(evt. 8 dl kyllingkraft og 2 dlhvitvin)
  • 2 l brennesleskudd
  • 2 dl fløte
  • salt og pepper

    Fres løken på middels varme i olje. Den skal ikke bli brun, bare blank og myk. Ha oppi hvitløken og smør. Stek videre til smøret er smeltet. Det skal ikke bli brunt. Dersom du har stavmikser og ikke foodprosessor, må du ta oppi brennesleskuddene nå, og la dem frese med til de har sunket sammen. Deretter tar du dem opp og grovhakker dem med en kniv, før du har skuddene tilbake i kjelen. (Dette trenger du ikke gjøre dersom du bruker foodprosessor.) Ha brennesleskuddene og kraften/buljongen oppi kjelen, og kok suppen til stilkene er helt møre. Det tar 10–20 minutter. Ha suppen over i en kjøkken- maskin eller bruk stavmikser. Kjør til det bare er små biter igjen av neslen. Ha suppen tilbake i kjelen og kok den opp igjen. Ha oppi fløten. Smak til med salt og pepper. Server med kokt egg, ha gjerne en spiseskje rømme oppi ved servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.