Epleblomstgele

Fang den gode, milde duften av forsommer i denne milde, fine geleen.
(Foto: Lajla White)

Gir ca 1 liter gelé
Start med å lage epleblomstuttrekk
Epleblomstuttrekk

  • 5 dl epleblomster
  • 5 dl vann

Kok opp vannet og ha oppi epleblomstene. Hell det hele over i et syltetøyglass, og la det stå med lokk i romtemperatur over natten. Neste dag siles blomstene av gjennom et kaffefilter eller en tettmasket kjøkkensil. Kast blomstene.

Epleblomstgelé

  • 5 dl epleblomstuttrekk
  • 1 liter syltesukker
  • ½–1 dl sitronjuice (start med bare litt sitron og smak til)

Hvis du ikke har syltesukker, kan du bruke vanlig sukker og 90 g flytende pektin i tillegg

Start med å sterilisere glassene, lokk og eventuelt trakt til fordeling av gele. Ha sukker, blomstervann og sitronsaft i en kjele og kok opp til det fosskoker. Hvis du ikke har brukt syltesukker, ha oppi pektinet, og rør godt. La massen koke opp igjen, og la koke til det setter seg. Det kan gå fort (1 min) eller ta litt lenger tid. Ta geletesten (Sett en liten skål i kjøleskapet før du starter å koke. Den skal nemlig stå til den er kald. Når du tror at syltetøyet eller geleen begynner å sette seg, kan du ta en skje med syltetøyet og helle det ut som en strek på den kalde skålen. Sett skålen tilbake i kjøleskapet i 2-3 minutter. Ta ut skålen og dra fingeren gjennom syltetøyet. Hvis det blir en strek etter fingeren din og streken ikke lukker seg, har er det ferdig kokt.) Dersom det fortsatt er litt for flytende, må du koke det litt til. Gjenta dette til du er fornøyd med konsistensen.  Ta geletesten så mange ganger som nødvendig. Dersom det ikke får konsistens som gele, blir produktet rennende, men smaker veldig godt likevel. Fjern skummet som danner seg på overflaten, og hell geleen over på steriliserte, varme glass. Glassene skal være så fulle at de så vidt renner over. Ha på lokkene og skru dem godt til. Dette er varmt, så pass på så du ikke brenner deg. La glassene kjøle seg ned i ca 5 minutter og snu dem på hodet. På denne måten sikrer du deg at alle bakterier dør, også i lokket. La glassene stå til de er avkjølt.  Oppbevares mørkt og kjølig. Holdbart i årevis.

Smak og bruk
Epleblomstgele har en mild duft og smak av epler med en overtone av blomst. Egner seg godt til vafler eller rundstykker. Den er også nydelig sammen med milde oster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.