Rødbetesalsa -fermentert

Frisk og god salsa av rødbeter

  • 100 g  rødbeter ( 1 liten eller 1/2 stor)
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 stk grønt eple (granny smith)
  • 3 stk vårløk
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille
  • 1 båt presset hvitløk
  • saft  fra ½ stk sitron
  • Ca 10 g salt uten jod. (0,025 ganger vekten av alle grønnsakene til sammen)
  • 2-3 ss lake fra tidligere fermentering, eller myse fra silt yoghurt. 

Del rødbeter, selleri, eple opp i små terminger (2-3 millimeter store), vårløken i syltynne skiver, og ha i resten av ingrediensene. Vei ingrediensene og regn ut hvor mye salt du trenger. Ha i saltet og kna dette godt inn med rene hender til det utvikler masse lake. Det er lurt å ha på hansker hvis du vil unngå røde sørgerender under neglene.

Fermentering i vakuumpose
Ha salsaen over i en vakuumpose og vakuumer. Enten du bruker håndpumpe eller maskin er det viktig at det ikke er noe luft igjen i posen. Sett til fermentering i romtemperatur. Etter noen dager kan du se små bobler. Dette er tegn på at fermenteringen er i gang. Det utvikles gass i posen. Det beste er derfor å bruke ziplock-poser med ventil (beregnet på håndpumpe), siden de slipper ut gass så du unngår overtrykk. Hvis du bruker vakuummaskin og forsegler posen, er det lurt å følge med og slippe ut gassen etter noen dager. Vakuumer da på nytt slik at du ikke tilfører noe oksygen i posen.

Fermentering i glass
Jeg har aldri prøvd å lage denne salsaen i glass. Generelt er det noe mer utfordrende å unngå mugg når man fermenterer rødbeter enn f.eks kål. Hvis du fermenterer i glass, må du bruke et kålblad som du legger som et slags lokk over grønnsakene. Både kålbladet og grønnsakene må ligge under laken og ikke noe må stikke opp. Dette for å unngå mugg. Sett så en tynn plastpose oppi glasset (på toppen av grønnsakene) og hell i saltvann. Nå danner posen et slags lodd som sikrer at det ikke kommer luft til grønnsakene. Legg lokket løst på glasset, slik at gass som dannes kan slippe ut. Sett glasset til fermentering i romtemperatur. Det er lurt å sette glasset på et tallerkene, for det kan renne litt over når fermenteringen starter.

Temperaturen i rommet vil være med på å bestemme hvor lenge salsaen skal stå og fermentere. Smak på den etter noen dager. Hvis den ikke er syrlig nok, kan den stå lenger. den er vanligvis klar etter 2–5 dager.

Sett den ferdige salsaen i kjøleskap. Den er nå holdbar i flere uker.

Smak og bruk:
Denne salsaen er crunchy og har en fin, syrlig og lekker smak. Den smaker nydelig til både kjøtt og fisk, eller på tapas-bordet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.