Fermentert kål med ramsløk

Syltynne strimler med spisskål, fermentert sammen med ramsløk, smaker kjempegodt!

Spisskålen kommer i salg omtrent samtidig som ramsløken kommer. Tynne strimler med spisskål fermentert sammen med ramsløk smaker utsøkt! Du kan godt bruke frossen ramsløk til denne salaten. Men husk å snitte kålen i syltynne strimler – kun 1–2 mm tykke.

  • 1 kg spisskål
  • 100 g ramsløk
  • 20 g salt uten jod
  • 1–2 store kålblader dersom du fermenterer i glass

Snitt kål og ramsløk så fint du klarer. Bruk mandolin til kålen om du har, men ramsløken snitter du lettest med kniv. Ha alle ingrediensene (unntatt de to store kålbladene dersom du fermenterer i glass) i en stor blandebolle. Kna det godt sammen med helt rene hender til kålen slipper væske. Fortsett å kna til væsken dekker kålen når du klemmer på den.

Fermentering i vakuumpose
Ha grønnsakene og væsken over i en eller to store vakuumposer og vakuumer. Enten du bruker håndpumpe eller maskin er det viktig at det ikke er noe luft igjen i posen. Sett til fermentering i romtemperatur. Etter noen dager kan du se små bobler. Dette er tegn på at fermenteringen er i gang. Det utvikles gass i posen. Det beste er derfor å bruke ziplock-poser med ventil (beregnet på håndpumpe), siden de slipper ut gass så du unngår overtrykk. Hvis du bruker vakuummaskin og forsegler posen, er det lurt å følge med og slippe ut gassen etter noen dager. Vakuumer da på nytt slik at du ikke tilfører noe oksygen i posen.

Fermentering i glass
Hvis du fermenterer i glass, må du bruke et kålblad som du legger som et slags lokk over grønnsakene. Både kålbladet og grønnsakene må ligge under laken og ikke noe må stikke opp. Dette for å unngå mugg. Sett så en tynn plastpose oppi glasset (på toppen av grønnsakene) og hell i saltvann. Nå danner posen et slags lodd som sikrer at det ikke kommer luft til grønnsakene. Legg lokket løst på glasset, slik at gass som dannes kan slippe ut. Sett glasset til fermentering i romtemperatur. Det er lurt å sette glasset på et tallerkene, for det kan renne litt over når fermenteringen starter.

Temperaturen i rommet vil være med på å bestemme hvor lenge kålen skal stå og fermentere. Smak på kålen etter en ukes tid. Hvis den ikke er syrlig nok, kan den stå lenger.

Sett den ferdige kålen i kjøleskap. Den er nå holdbar i flere uker.

Smak og bruk:
Denne salaten har en fin, syrlig og lekker smak, og en myk og delikat konsistens. Den smaker nydelig til både kjøtt og fisk.

Tips: Dersom du lager denne salaten utenom ramsløksesongen, kan du bruke frossen ramsløk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.