Soppsoya gourmet

En umamibombe! Dette er en mindre salt soppsoya med masse deilig umamismak. Denne oppskriften gir en konsentrert soppsmak.

Mange soppsoya-oppskrifter er svært salte. Denne oppskriften er ikke like salt, og gir masse god soppsmak. Det er tilstrekkelig salt i denne til at den er trygg og har en holdbarhet på flere år. Oppskriften publiserte jeg i boken Sopp Plukk og Bruk.

 • 1 liter soppkraft (se under)
 • 100 g sukker
 • 3 dl rødvin
 • 3 dl portvin
 • 4 nellikspiker
 • 1 laurbærblad
 • 3 ansjonsfileeter
 • 1 stjerneanis
 • 5 einerbær
 • 1 ts hel svart pepepr
 • 2 stk allehånde

Lag først soppkraft:
Hakk opp soppen, vei den og ha den over i en bøtte eller et kar. Dryss over 30 gram salt per kg sopp. 3 kg sopp, gir ca 1 liter soppkraft. Legg noen store tallerkener på soppen slik at soppen ligger i press. La den stå kaldt i fire–fem dager. Sil soppkraften og vei opp / mål opp hvor mye du har.
Regn deretter ut hvor mye du skal ha av de andre ingrediensene.

Brun sukkeret i en stor kjele til det har smeltet og fått en gyllen farge. Vær forsiktig så du ikke brenner. Tilsett all vinen, men vær forsiktig, for karamellen stivner og det kan sprute. Kok deretter ned til halvparten. Tilsett soppkraften sammen med de øvrige ingrediensens og kok inn til halvparten igjen. Avkjøl og sil gjennom et klede eller en fin sil. Den silte soyaen kan nå stå tildekket i kjøleskap 1–2 dager for å klarne litt.

Nå kan du enten helle soyaen forsiktig over i en kjele, men pass på å la bunnfallet være igjen, gi den et nytt oppkok, og helle den kokende varm over på steriliserte varme flasker eller glass. Eller du kan helle den kalde soyaen forsiktig over på små flasker eller glass, og koke dem i stekeovn på 100 grader med soyaen i og korken på, men ikke hardt skrudd til. Ta ut av ovnen, la flaskene stå noen minutter før du skrur korken godt til.
Oppbevares kjølig. Er holdbar i mange år.

17 kommentarer til «Soppsoya gourmet»

 1. Hei, det er første gangen jeg har prøvd meg på soppsoya og har fulgt oppskriften på Matprart.no. Her anbefales 350 g sukker til 1 liter soppkraft og synes den ble alt for søt. Betyr det at karamelliseringen ikke er blitt gjort riktig, eller har det også noe å gjøre med sukkermengden i denne oppskriften? Hvor brun skal karamellen eventuelt være før utspeing ?
  Jeg ser på denne oppskriften at det benyttes 100 g. sukker til samme mengde soppkraft. Jeg regner derfor med at sukkermengden er hensiktsmessig og vil være mindre søt ? Var på sopptur i går og fant ca 12 kg. granskjellpiggsopp, som nå begynner å avgi kraft, men skal få ligge å trekke noen dager til. Det betyr at jeg derfor har noen flere muligheter til utprøving. Mottar gjerne noen tips i sammenhengen ?

  1. Hei, Sukkeret skal være gyllent. Jeg har ikke prøvd oppskriften til matprat, så jeg kan jo ikke svare på den. Men jeg er enig i at det høres ut som om det er mye sukker ja. Jeg har ikke så mange andre tips enn å prøve seg frem og smake seg frem. Det var mye flott sopp du har funnet! Du kan jo teste ut litt ulike sukkermengder, og se om du finner ut hvilken mengde sukker du synes blir best. Hilsen Anne Elisabeth

   1. Takk for tilbakemelding. Det er et fantastisk soppår, antakelig på grunn av mye nedbør, i alle fall her på Østlandet. Granskjellpiggen er nokså gjennomtrukket fuktig dette året, men uten parasittsopper og insekter, så jeg regner med at den er ok. Det meste ble plukket på et sted hvor jeg kom over en sjeldent stor heksering, men ellers er dette også et sted jeg finner kantarell, steinsopp og kremler som det også er mye av i år. Kunne ha plukket mer enn 20 kg. kantareller i den samme skogen samme dagen jeg fant granskjellpiggen, men i år har jeg rett og slett gått forbi masse sopp jeg ikke fikk plass til på den samme soppturen. Ellers har jeg mine faste steder jeg har plukket i årevis, skoger jeg kjenner godt og vet hva jeg kan finne og har stor glede av det.
    Hilsen Elias A.

   2. Jeg har prøvd MatPrat oppskriften, kan skrive under på at den er alt for søt, måtte bare sette det til side og bruke det som base for neste runde og spe ut veldig!!

    1. Ja, det er mange ulike oppskrifter, så man må nok prøve seg litt frem i forhold til hva man liker.

 2. Jeg har pleid å koke granskjellpiggen i soya. Det gir også et bra resultat. Men i år har jeg bestemt meg for å lage soppsoya fra grunnen av. 350 g sukker til 1 liter soppkraft og ellers noe tilsvarende med krydder og vin som i din oppskrift, vil egne seg godt til sushi og fisk, slik jeg har forsøkt i dag. I morgen blir det en poltur for å kjøpe ei flaske portvin og er spent på resultatet når jeg følger oppskriften din.
  Hilsen Elias

 3. Hei. Driver å lager denne nå, er første gang jeg lager sopp soya.
  Jeg kutta opp soppen og hadde over 30gr salt pr kg sopp, og det som står i oppskrifta. Har stått i 5 dager.
  Så står det at man skal sile og måle opp hvor mye salt man skal ha…skal det i mere salt enn det jeg hadde i før jeg lot det stå i 5 dager?

  1. Hei, Du har rett! Dette er en skrivefeil. Det skal ikke mer salt. Du skal måle opp hvor mye av de andre ingrediensene du skal ha. Har rettet nå. Takk for at du gjorde oppmerksom på det.

  2. Lot være å tenke mere på det som sto om saltet etter siling, å tror det ble rett…for den smaker nydelig.
   1-2 dager i kjøleskap nå, så er den klar. Skal definitivt lage mere.
   Brukte Gran/Furu skjellpiggsopp 😊

 4. Takk for flott oppskrift.

  Da har jeg laget min første sopp soya av litt over 3kg kransmusserong/matsutake som var blitt veldig store. Jeg fikk bare 500ml soppkraft av dem. Har kanskje alt å si hvor tørr soppen er. Er det stor forskjell mellom sopptyper hvor mye lake de avgir?

  Har også plukket et par kilo furuskjellpigg. Gleder meg til å teste om det er noe forskjell på disse to soppsoyaene og hvor mye væske sistnevnte avgir. Skal veie furuskjellpiggen før jeg heller av kraften så kan se om det er stor forskjell på mengde væske.

  1. Oj, det var eksklusiv soppsoya med kransmusserong! Ja, det varierer en del hvor tørr soppen er og hvor mye soppkraft du får ut av dem.

   1. Furuskjellpiggen lot jeg stå i råkjeller og ikke i kjøleskap. Der var det ikke kommet noe væske etter 4 dager men bare gjær lukt og litt mugg og noen få insekter. Den var plukket 2 dager senere en kransmusserongen så var nok blitt enda tørrere. Da vet jeg dette til neste år at det er greit om den ikke er altfor tørr 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.