Strutseving – sånn steker du den.

Strutseving er ypperlig tilbehør til både kjøtt og fisk. Sånn steker du den!

Strutseving er den eneste bregnen med spiselige blader og stilker. Den kjennetegnes ved at den er ganske glatt og ikke har sporehus på undersiden av bladene. Ofte står det igjen noen lange, sporebærere fra fjoråret. Detrut ser ut som strutsevinger – derav navnet. Det er de unge bladskuddene som brukes i mat. De er rullet sammen, og stilken er opp til 10 cm når de plukkes.

Kjennetegn

Strutseving har glatt stilk og en flott grønn farge. Det viktigste kjennetegnet er at stilken er utpreget konkav – altså u-formet – i tverrsnitt (som stilken på stangselleri)

Sesongen er kort, den vokser nemlig veldig fort! Du kan fint plukke opp til halvparten av skuddene uten at det påvirker veksten neste år. Strutseving bør forvelles før bruk (ellers kan du få magetrøbbel).

Sånn tilbereder du strutseving

  • strutseving (jeg beregner 10–20 stk per pers)
  • rikelig med vann
  • salt
  • smaksnøytral olje til steking
  • cherrytomater delt i to
  • sesamolje (kan sløyfes)
  • ristede sesamfrø (kan sløyfes)
  • parmesan

Start med å rense strutsevingene godt. Kok opp en kjele med lettsaltet vann, og forvell strutsevingene i 3–5 minutter. (Dette er noe kortere enn hva som anbefales, men det har gått helt fint hos oss.) Ta strutvingene ut av vannet, og sett dem til side. Dersom de ikke skal brukes med en gang, bør du kjøle dem ned raskt i kaldt, rennende vann.

Varm opp en stekepanne på høy varme. Ha oppi litt smaksnøytral matolje og stek strutsevingene på begge sider noen få minutter. Ha oppi litt sesamolje om du har, eller dryss over sesamfrø helt til slutt. Ha strutsevingene over i en serveringsbolle og ha oppi tomater, dryss over litt salt og pepper og ha noen tynne skiver med parmesan over.

2 kommentarer til «Strutseving – sånn steker du den.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.